7. MÅLTIDSPLANERING


 Bild

När MAN PLANERAR sina måltider är det viktigt att se till att man får i sig tillräckligt med energi och näring under hela dagen och veckan. Proteiner behöver intas flera gånger om dagen, men hoppar man över grönsaker vid en måltid går det att ta igen vid nästa måltid. Vad man äter någon gång ibland spelar inte så stor roll, det är vad man äter regelbundet som ger resultat.

Hur ska man egentligen lägga upp sin dag så att man orkar prestera optimalt på jobbet, i skolan och under träningen? En sak är likadant för alla, oavsett ålder och hur mycket man rör på sig, alla behöver äta tre huvudmål - frukost, lunch och middag. Främst handlar det om att få i sig energi, samt alla näringsämnen, men det gäller också att tänka på tajmingen av måltiderna Några behöver fler mellanmål, återhämtningsmål, och kanske också ett kvällsmål, medan det för andra räcker med en frukt.

Hur mycket man ska äta varierar alltså från person till person. Man ska känna hunger innan en måltid, men man ska inte vara så hungrig att man hinner äta två smörgåsar och en påse nötter innan middagen är färdig. Gör man det så har man antagligen inte ätit tillräckligt tidigare under dagen eller så har det gått för lång tid mellan måltiderna.

Generella riktlinjer för friska människor är att äta var tredje till fjärde timme. I vissa fall kan det vara nödvändigt att äta oftare, till exempel om man tränar hårt eller försöker att gå upp i vikt. Att efter en måltid avhålla sig från att småäta fram till nästa måltid är att rekommendera. Tillför man hela tiden lite mat eller dryck så belastas kroppen konstant. En annan effekt av att småäta är att tänderna kontinuerligt utsatts för syraangrepp vilket kan leda till dyra räkningar hos tandläkaren. Det är bättre att dricka kaffe eller

 

Exempel på måltidsplanering

7.00 Frukost (Recept)

9.30 (Mellanmål) (Recept)

12.00 Lunch (Recept)

15.00 (Mellanmål) (Recept)

18.00 Middag (recept)

21.00 (Kvällsmål, recept) Måltiderna inom parentes är för dig som behöver extra energi.

Exempel på måltidsplanering när vi tränar

7.00 Frukost (Recept)

9.30 (Mellanmål) (Recept)

12.00 Lunch (Recept)

15.00 (Mellanmål) (Recept)

18.50 Middag  (recept)

21.00 (Kvällsmål, recept) Måltiderna inom parentes är för dig som behöver extra energi.

 

Kommentarer