Pyttipanna eller pytt i panna

 

Pyttipanna eller pytt i panna, är en maträtt som brukar räknas som svensk husmanskost. Bitar av potatis utgör stommen i denna rätt och blandas med grovhackad lök. Köttbitarna i rätten kan vara av exempelvis nöt och fläsk, korvbitar eller köttbullar. Ofta är bitarna i pyttipannan tärnade och alltihop steks tillsammans i varm stekpanna. 

I veckan hade vi ätit, Köttbullar, Korvstroganoff, Kassler, Potatis, detta vart vår pyttipanna 😋
1. Började med att steka löken.
2. Stekte sedan korven på svag värme.
3. Sedan stekte jag kassler, köttbullarna.
4. Sist stekte jag potatisen.
Så var denna variant av pytt i panna 😋


Till detta kunde man ha stekt ägg och rödbetor 😋 











En tallrik med pyttipanna.


Pyttipanna med stekt ägg och skivade rödbetor.

En portion pyttipanna serveras traditionellt med stekt ägg eller rå äggula, inlagda rödbetor, HP-sås och eventuellt en persiljekvist. Många gånger består rätten av rester från tidigare måltider under veckan, vilket givit rätten det mindre smickrande smeknamnet hänt i veckan vilket anspelar på veckotidningen med samma namn.[4]


Namnets ursprung är något omtvistat och finns belagt åtminstone från 1898[1]. Enligt Svensk etymologisk ordbok hette det puttipanna, med betydelsen "putta i panna", och pyttipanna skulle då vara en ombildning.[5] Enligt Svensk ordbok och Svenska Akademiens ordbok kommer ordet pyttipanna eventuellt av pytt i betydelsen "något smått".[1]


Kommentarer